Evropski dan parkova: Zdravi parkovi, zdravi ljudi

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne pogodnosti, kao što je očuvanje bioraznolikosti, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini. Danas je, ipak, više nego prije potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, dok je zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike važnosti stvoriti više prilika za boravak građana u prirodi.

Brojna zaštićena područja širom Evrope, ali i naše regije iskoristiće 24. maja za poziv posjetiocima da se vrate u parkove.

“Pozivamo sve posjetioce zaštićenih područja da u narednim mjesecima iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posjetiteljima. To se, osim poštovanjem opštih mjera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem posjete, izbjegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposjećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno bih istakao potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – ‘ne ostavljam ništa iza sebe’, odnosno odlaganjem otpada na propisan način”, ističe izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.

“Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastaviće pružati brojne usluge ekosustava, u koje spadaju i pogodnosti za ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno osigurati njihovo adekvatno financiranje koje će potom biti usmjereno prema poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom, koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mjere za očuvanje javnog zdravlja”, izjavio je voditelj WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević.

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine, kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U regiji ovaj datum se obiježava još od 2001. godine.

V. B.

(NovaSloboda.ba)