Kavazović: Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je danas  u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je kazao da ćemo ovaj ramazan pamtiti po velikoj kušnji, koja nas je zadesila usljed pandemije, te naglasio da se poteškoće mogu savladati i prebroditi ukoliko budemo odgovorni i solidarni.

“Živjeti život dostojan čovjeka, znači svim svojim bićem, srcem i dušom upijati etičku sliku svijeta, u kojoj se spajaju iskeno vjerovanje u Gospodara svjetova sa časnim i uzoritim ponašanjem i živjenjem u zajednici sa ljudima”, naveo je Kavazović.

Vjera je, prema njegovim riječima, staza na koju čovjek stupa u popunoj predanosti i pokornosti Alahu. To je program po kojem se živi, mjesto gdje se razlučuje istina od neistine, pravda od nepravde, a pravi put od krivog puta. Kavazović je dodao da je vjera najdublji osjećaj odgovornosti naspram života, savjest koja stalno iskrsava pred nama i govori nam da ne činim drugima ono što ne bismo poželjeli da drugi čine nama.

“Pored duhovne budnosti, koja se ogleda u slobodi vjerovanja, govora i postupnja, te moralne budnosti, muslimani moraju imati na umu društvenu dimenziju zajednice i pokazati neophodan nivo socijalne budnosti. Ona se ogleda u tome da se zaštiti društvo od neodgovornih pojedinaca, ali i da se zaštiti pojedinac i njegovo pravo u okviru zajednice ljudi”, dodao je Kavazović.

Organizovana zajednica u kojoj se poštuju slobode i vodi računa o moralnim principima, u kojoj se tereti društvenog života ravnomjerno raspoređuju, kako je kazao Kavazović, može uspješno motivisati svoj produktivni dio i uspješno štiti slabe i nejeke članove svoje zajednice.

Kavazović je naglasio da socijalna budnost posebno dolazi do izražaja u vrijeme krize i poremećaja, te da je danas važno sačuvati zdravlje ljudi i očuvati prilike za rad.

“U protekla tri mjeseca, pokazalo se koliko je važna socijalna budnost u zaštiti zdravlja ljudi. Mnogo toga smo naučili i sad trebamo uz mjere zaštite zdravlja učiniti više da se društveni život obnovi, da se radi i  privređuje u okolnostima kakve jesu. Raduju nas mjere koje se preduzimaju da se zaštite radna mjesta, a žalosti i brine da mnogo ljudi, i pored toga, ostaje bez posla. Kako bi se očuvao nivo društvenog povjerenja, neophodno je prioritetno ispitati na sudovima slučajeve optužbi za pronevjeru u državnim institucijama. Povjerenje u državne institucije od krucijalne je važnosti u svim prilikama, posebno u vremenima krize. Uz Božju pomoć i marljiv rad svih u zajednici, moguće je prebroditi svaku poteškoću”, kazao je Kavazović.

Poteškoće koje su pred nama, prema njegovim riječima, moći ćemo savladati ako budemo zajedno pri čemu trebamo ujediniti naše snage i pomoći jedni drugima. Ovih nekoliko mjeseci koje su iza nas pokazali su nam, naveo je Kavazović, koliko je sve ljudsko slabo i krhko i koliko je važna solidarnost među ljudima.

“Neka nas Alah osnaži u slozi i ljubavi, u posvećenosti miru i razumijevnju  među ljudima i među zajednicama. Neka nam ovaj Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra, neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati smopouzdanje”, poručio je Kavazović. 

Prigodan vaz održao je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur-ef. Malkić, koji je u obraćanju podsjetio na iskušenja koja smo prošli sa pojavom pandemije koronaviusa. Neizvjesnost i strah više su za nas  bili iskušenje nego bolest, kazao je, između ostalog, Malkić.

(Fena)