Daj pet!

U zoološkom vrtu u Gelsenkirchenu, Njemačka, protekli dani bili su tihi i za životinje i za čuvare.

“Hej prijatelju, drži se“, čini se kao da lavica Fiona kad pritisne šapu na staklo, želi da posjetiocu da svojih pet. Direktor zoološkog vrta Hendrik Berendson zaustavio se ispred zatvorenog prostora, tokom obilaska sa fotografom Ralfom Ibingom i rado odvratio ovom gestu lavice.

„Primjećujemo da su naše životinje trenutno više zainteresovane kada im neko dođe“, kaže on.

Zoološki vrt u Gelsenkirchen “Zoom Erlebniswelt”, “Zoom Svijet avantura”, zatvoren je od 15. marta.

Troškovi hrane i brige za životinje ostali su jednaki, a prihoda gotovo da i nema. Za park površine 30 hektara sa svojih 900 životinja, to su ekonomski katastrofalne posljedice, kaže Berendson. On se nada da će vrlo brzo doći do ponovnog otvaranja.

Lavica Fiona, koja je ovde sa sestrom Lissy stigla iz švedskog zoološkog vrta prije šest mjeseci, ne dosađuje se. Uostalom, tu je, takođe, i lav Bantu.

Interesantan primjer iz zoološkog vrta u Hong Kongu: praznina od posjetilaca podstakla je ljubavni život pandi: medvjedi su se parili bez prisustva posjetilaca prvi put nakon deset godina.

Lavovi su što se tiče toga vrlo aktivni, bilo sa, ili bez gledalaca.

Na slici:

Daj pet, šapom

Lavica Fiona potiče iz zoološkog vrta Kolmarden, Švedska. Šest mjeseci živi u “Africi” u Gelsenkirchenu sa sestrom Lissy. Nikad nije bilo ovako malo posjetilaca

Zoološki vrt u krizi

“Zoom Svijet avantura” u Gelsenkirchenu zatvoren je od 15. marta – baš kao i ostali zoološki vrtovi. Troškovi hrane i zbrinjavanja životinja su ostali isti, prihoda gotovo da i nema

lavice!

Menadžer zoološkog vrta Hendrik Berendson otpozdravlja lavici. Zabrinut je, jer je kriza korone dovela i zoološki vrt u krizu.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)