Direktor Roland Garrosa: Ambiciozni smo i optimisti

Direktor teniskog Grand Slam turnira u pariškom Roland Garrosu Guy Forget izjavio je u nedelju da se naporno radi na izbjegavanju moguće kolizije s terminom US Opena te da su u njegovoj ekipi “ambiciozni i optimisti” oko održavanja ovogodišnjeg izdanja. 

Grand Slam turnir na pariškoj crvenoj zemlji trebao je prema originalnom rasporedu započeti ove nedelje, ali je zbog pandemije izazvane širenjem novog koronavirusa odgođen i premješten u septembarski termin s početkom 20. septembra, samo sedam dana nakon finala US Opena.

Ali, kako je stanje u SAD još uvijek vrlo ozbiljno, a New York jedan od najteže pogođenih gradova u svijetu, ostaje otvorenim pitanje odigravanja turnira, koji je u teniskom kalendaru zauzimao posljednje mjesto među Grand Slam takmičenjima.

Ove je godine Australian Open, jedini od četiri najveća turnira na svijetu, na kome smo saznali pobjednike. Wimbledon je pred naletom koronavirusa prvi put nakon Drugog svjetskog rata otkazan, a Roland Garros se nada održavanju u jesenskom terminu. Iz Francuskog teniskog saveza (FFT) su u nedelju poručili da tijesno sarađuju s Međunarodnim teniskom federacijom (ITF), Udruženjem teniskih profesionalaca (ATP) i Ženskim teniskim udruženjem (WTA) na reviziji kalendara za ono što je preostalo od ove sezone prekinute početkom marta.

“Najvjerovatnije ćemo imati turnir između kraja septembra i početka oktobra. Još uvijek nema službene potvrde. Tijesno sarađujemo sa svim organizacijama na globalnoj objavi kako bi trebao izgledati kalendar do kraja godine. Puno je upitnika. New York je više pogođen koronavirusom nego Francuska. Imaju i mnogo organizacionh problema. Sredinom juna bi trebali objaviti šta će se dogoditi s US Openom “, izjavio je Guy Forget.

Forget je izrazio optimizam što se tiče turnira kome je na čelu i koji bi se ove godine trebao pridružiti preostalima iz “velike četvorke” s novim pokretnim krovom nad glavnim stadionom Philippe Chatrier.

“Vidjećemo kako će se situacija razvijati u nadolazećim mjesecima. Prilagodićemo se onome što će vlada propisati. Moramo biti ambiciozni i optimisti”, zaključio je Forget, prenosi Hina.

(Fena)