Tuzlaci obilježavaju godišnjicu zločina na Kapiji

Na današnji dan, prije 25 godina, počinjen je jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Od granate ispaljene s planine Ozren, na Kapiji u Tuzli ugašen je 71 mladi život i više od 200 osoba je ranjeno.

Grad Tuzla svake godine organizuje komemorativno obilježavanje 25. maja u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sjećanja na sve civilne žrtve rata.

Dosadašnji način obilježavanja podrazumijevao je okupljanje velikog broja građana, roditelja i rodbine žrtava, predstavnika vlasti i drugih organizacija, ali ove godine, zbog mjera koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije koronavirusa, neće biti upriličen uobičajeni protokol i komemorativni program.

Ipak, roditelji i rodbina ubijenih, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položiće vijence i odati poštovanje, ali uz pridržavanje mjera zaštite i ograničeni broj osoba u delegaciji.

Polaganje vijenaca biće upriličeno u 10 sati na Aleji mladosti, a u 11 sati na Kapiji, mjestu stradanja.

Kao i svake godine, večeras će se u 20,55 sati, u trenutku eksplozije granate prije 25 godina, oglasiti i sirene.

“Imajući u vidu da veliki broj građana i delegacija želi odati poštovanje žrtvama zločina na Kapiji i svim civilnim žrtvama rata, Organizacioni odbor obilježavanja moli sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite”, poručili su iz Gradske uprave Tuzla.

(Fena)