Zbog neradne nedelje u Hrvatskoj bez posla ostaje 5.000 ljudi

Zbog neradne nedelje, u Hrvatskoj će bez posla ostati pet hiljada ljudi, piše u ponedeljak Jutarnji list, navodeći da čak i zagovornici zabrane potvrđuju tu brojku.

Iako hrvatski ministar privrede daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš slučaj, navodi dnevnik.

Poslodavci su po tom pitanju podijeljeni, kako priznaje i predsjednik Udruženja trgovine pri HUP-u Martin Evačić (direktor NTL-a), “ali je malo više onih koji su za regulaciju, prema prihodu koji ostvaruju i broju radnika koje zapošljavaju, od onih trgovaca koji su protiv”.

Prijedlog izmjena zakona s 14 radnih nedelja u godini, međutim, nitko od njih još nije vidio, a čini se niti neku studiju, na kojoj bi ministar trebao zasnivati svoju odluku.

Ali, moguće je da će njegov zakonski prijedlog uskoro biti javan jer, dnevnik iz Štaba civilne zaštite saznaje da će iduća nedelja vjerovatno za trgovine biti zadnja koja je prisilno neradna zbog epidemioloških razloga, a ministar Darko Horvat je najavio da će nakon toga zakonske izmjene ići u javnu raspravu.

Oko radne ili neradne nedelje u trgovini, tumači Evačić, “svako ima svoju priču”, što zavisi o vrsti i veličini dućana kojima upravlja, njihovoj lokaciji i broju radnika po kvadratnom metru, a Horvatovim izmjenama biće pogođeniji shopping centri od prehrambenih trgovina.

On sam je za regulaciju rada trgovina nedeljom, jer mu tako pokazuje poslovna računica NTL-a, tvrdi, a ne vodi se pri tom svjetonazorskim pogledima. Osim toga, dodaje, “jak je otpor prema radu nedeljom kod sindikata i samih radnika”.

Iz razgovora koje smo vodili, a sugovornici pri tom kao izvore navode ankete i istupe trgovaca na sastancima, ispostavlja se da su među zagovaraocima regulacije Konzum, Tommy, KTC, NTL, Ultra i Lonia, dok su protiv Spar, Lidl, Kaufland i Plodine, ali o tome nerado govore za medije, doznaje Jutarnji list, prenosi Hina.

(Fena)