Marković: Crna Gora 1. juna otvara granice

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je u ponedeljak, nakon što je dan ranije Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja otvoriti granice 1. juna.

Marković, koji je na početku obraćanja naciji skinuo masku pojasnivši svoj potez time što je Crna Gora postala prva evropska država koja na svom tlu nema zaraženih koronavirusom, najavio je da će zemlja 1. juna otvoriti granice za stanovnike onih zemalja u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 hiljada stanovnika, prenosi Hina.

 “Prve zemlje s kojima ćemo otvoriti granicu su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka…”, saopštio je Marković.

Najavio je i da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, te će biti „dopuštene svadbe, krštenja i ograničen broj publike na sportskim događajima“.

Podsjećajući da 68 dana nakon prvog registrovanog slučaja Crna Gora nema oboljelih od koronavirusa, crnogorski premijer je rekao da je strategija njegove vlade bila da virus zaustavi na granicama države. Crna Gora se, rekao je, “nije otimala za respiratore” i ima ih više nego dovoljno.

Naglasio je da je Crna Gora bila zadnja država u Evropi u kojoj je registrovan virus i prva u Evropi koja ga je pobijedila.

“Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred”, rekao je Marković.

Prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori potvrđen je 17. ožujka, a zemlja je već sedam dana prije toga zatvorila granične prelaze i prekinula nastavu u svim obrazovnim institucijama.

Kasnije su uvedene i druge mjere, a policija je pazila da se strogo provode. Zbog kršenja mjera prijavljeno je 1768 osoba, od kojih je veliki dio završio u zatvoru, a uz to su uhapšeni u dobrotvorne svrhe uplatili 106 hiljada eura.

Ono što je naišlo na osudu crnogorske javnosti i međunarodnih institucija, bila je odluka vlade da objavi popis osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. 

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriji Crne Gore, nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od koronavirusa oboljele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devetoro pacijenata preminulo, a svi su bili muškarci.

(Fena)