Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom. U Hercegovini umjereno oblačno.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -2 stupnja, Ivan Sedlo 5, Sarajevo 8, Bugojno, Drvar i Livno 9, Bijeljina, Gradačac, Jajce, Srebrenica, Tuzla, Zenica i Zvornik 10, Bihać, Sanski Most i Široki Brijeg 11, Banja Luka, Doboj i Prijedor 12, Grude 13, Stolac i Trebinje 16, Mostar i Neum 17 stepeni.

Danas u Bosni oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jači pljuskovi i grmljavina se očekuju u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Ponegdje uz kišu i pojačan vjetar moguća je i pojava grada. U Hercegovi umjereno oblačno. U sjevernim područjima Hercegovine postoje uslovi za pokoji pljusak i grmljavinu.

Vjetar u Bosni umjeren, na momente i pojačan sjevernog smjera. U Hercegovini umjerena na momente jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 13 i 18, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je relativno nepovoljna.

Usljed tmurnog vremena praćenog padavinama, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice.

Pri tome će u unutrašnjosti biti osjetno svježije tokom jutra, zbog čega bi astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima trebali biti oprezniji.

U Hercegovini stabilnije, uz povremeno jaču buru, što će remetiti ugođaj.

Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Kiša je tokom noći i jutros padala u Bosni, dok je u Hercegovini pretežno suho. Na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U toku su radovi na dionici M-4.2 Cazin-Skokovi, zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Velika Kladuša-Bužim-Otoka, Velika Kalduša-Ćoralići-Gata-Kamenica-Bihać i Cazin-Slatina-Mutin-Rajak.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)