”Obnova nasljeđa: Novi život za napuštene industrijske, vjerske, vojne ili javne zgrade”

Finalni međunarodni događaj „Obnova nasljeđa: novi život za napuštene industrijske, vjerske, vojne ili javne zgrade“ organizovan u okviru projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao spona  različitosti Evrope, održaće se online 28. maja od 12-14 sati.

Umjesto u Mostaru, Bosna i Hercegovina, kako je ranije planirano, s obzirom na bezbjedonosne mjere koje su posljedica pandemije COVID19, ovaj će događaj, u organizaciji projekt lidera Agencije lokalne demokratije Mostar, biti otvoren za javnost putem sljedećeg linka:

https://attendee.gotowebinar.com/register/1493445060762194192

Međunarodni događaj „Obnova nasljeđa: Novi život za napuštene industrijske, vjerske, vojne ili javne zgrade“ okupiće najmanje 95 učesnika sa područja Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i međunarodne učesnike, uključujući predstavnike kulturnih aktera (državnih i nedržavnih), stručnjake za nasljeđe, lokalne vlasti, arhitekte, organizacije civilnog društva i grupe mladih, radi dijeljenja iskustava i rasprave o pametnoj restauraciji, obnovi ili preobrazbi mjesta kulturnog nasljeđa kao što su napušteni industrijski, vjerski, vojni ili javni objekti.

Cilj ovog događaja je okupiti kulturne aktere iz partnerskih zemalja i otvoriti dijalog o inovativnim praksama u svrhu podizanja svijesti o kulturnom nasljeđu kod šire javnosti, s fokusom na mlade. Događaj će pružiti priliku lokalnim akterima i međunarodnim učesnicima da obogate svoje znanje i podijele svoja iskustva u području očuvanja i svijesti o kulturnom nasljeđu.

Ovaj međunarodni događaj posljednja je aktivnost projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao spona  različitosti Evrope s ciljem podizanja svijesti o povezanosti kolektivnog kulturnog nasljeđa u tapiseriji bogate i raznolike evropske kulture. Projekat implementira 10 partnerskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Grčke, Srbije, Crne Gore i Albanije, a podržan je kroz program Evropske unije Evropa za građane.

A. M.

(NovaSloboda.ba)