Odgođen tradicionalni mevlud na Vrelu Bune u Blagaju

Organizacioni odbor manifestacije Dani mevluda i zikra obavještava muslimane u Bosni i Hercegovini da se centralna svečanost Mevlud na Vrelu Bune u Blagaju, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, ove godine neće održati.

Mevlud je uvršten u kalendar događaja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i trebao je biti održan 30. maja 2020.godine.

Kako bi održali dugogodišnju tradiciju mevluda Muftijstvo mostarsko, Tarikatski centar u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zajednice Mostar će 29. maja 2020. godine, poslije akšam namaza, u Tekiji organizovati kraći program učenje mevluda i medžlisi zikra.

Program će se održati u skladu sa preporukama o zabrani okupljanja i fizičkom odstojanju, a prema instrukciji Islamske zajednice o obavljanju namaza i drugih vjerskih obreda u užem krugu prisutnih.

Program će snimati televizija Islamske zajednice (BIR TV) i naknadno ga prikazati u svom programu kako bi vjernici, barem na ovaj način, svjedočili kontinuitetu ovog važnog događaja za muslimane Hercegovine, saopšteno je iz Muftijstva mostarskog.

(NovaSloboda.ba)