Pandurević: Nemogućnost izborne krađe je pravi razlog SNSD-ovih žalbi

Stvarni motiv Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) i ostalih koji se bune zbog odgađana izbora nije termin održavanja, nego gubitak kontrole nad Centralnom izbornom komisijom (CIK), čime su onemogućeni da nastave krađu izborne volje građana, kazala je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora Srpska demokratska stranka (SDS).

Istakla je da je krajnja namjera takvog ponašanja da se blokadama, članovi CIK-a primoraju na podnošenje ostavke.

“Sva nastala drama oko odgađanja izbora za sredinu novembra se pravi iz razloga što predsjednicima SNSD-a i HDZ-a Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću ne odgovara što su izgubili kontrolu nad izborima”, navela je ona, saopćeno je iz SDS-a.

 SNSD je, da mu je bilo stalo da ne dođe do odlaganja izbora, dodaje Pandurević, lako mogao spriječiti njihovo odlaganje.

“Imaju člana Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministra i samo je bilo dovoljno da obezbijede pare za održavanje izbora”, navodi Pandurević.

Komentarišući SNSD-ov zahtjev upućen Ustavnom sudu BiH, u kome se traži preispitivanje odluke CIK-a, na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni, Pandurević kaže da je to još jedan primjer nedosljednog ponašanja ove stranke.

“Ustavnom sudu se žale oni koji najviše spore odluke tog suda i to u vrijeme kada se pokušava donijeti Zakon o Ustavnom sudu”, navodi Pandurević.

(Fena)