Akcija „Trst“: SIPA na području USK-a lišila slobode 4 lica zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Unsko-sanskog kantona realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Trst“ i tom prilikom lišili slobode četiri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivična djela  iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine krijumčarenje ljudi i člana 189a. istog zakona organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, saopšteno je iz SIP-a.e .

Istovremeno, akcija kodnog naziva „Trst“ realizovana je na području Republike Hrvatske u saradnji sa Europolom i Policijskim nacionalnim uredom MUP-a Republike Hrvatske i tom prilikom su na pomenutom području slobode lišena još četiri lica.

Naime, postoje osnovana sumnja da su lica lišena slobode krijumčarila ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Republike  Hrvatske u druge zemlje Evropske unije. U ovkiru ovog predmeta, spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

Tokom akcije, pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti  predata u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)