Oblačno s kišom i grmljavinom

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Ivan Sedlo 6, Bugojno, Sarajevo 8, Drvar, Gradačac, Jajce, Livno, Tuzla, Zenica 10, Bihać, Sanski Most 12, Grude, Stolac 14, Široki Brijeg 15, Neum 17, Mostar 18 stepeni.


Danas će u većem dijelu Bosne preovladavati oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Više padavina poslije podne. U drugom dijelu dana ili tokom noći u sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni s očekuje grmljavina. Na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine pretežno, u ostatku umjereno oblačno vrijeme.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura od 12 do 20, na jugu do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme u prijepodnevnim satima, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati manje probleme.

Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom da će se osjećaj hladnoće pojačati.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati.

U Hercegovini će biti sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U toku su radovi na magistralnom putu Cazin-Velika Kladuša (dionica Cazin-Skokovi), zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Velika Kladuša-Bužim-Otoka, Velika Kladuša-Ćoralići-Gata-Kamenica-Bihać i Cazin-Slatina-Mutin-Rajak.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Za danas je najavljen početak radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik na M-1.8 Srebrenik-Šićki Brod. Za vrijeme radova, saobraćaće se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)