Otvoren poziv za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma “Ko je vidio video?!”

Udruženje Pravo Ljudski iz Sarajeva, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) iz Washigtona, SAD, Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine i lokalnih partnerskih organizacija, objavilo je poziv za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio video?!.

!U potrazi smo za dvanaest mladih autora i autorica koji će proći kroz inovativni obrazovni program i dobiti direktno iskustvo stvaranja kratkog kreativnog dokumentarnog filma, pod mentorstvom međunarodno aktivnih filmskih autora i autorica sa dugogodišnjim iskustvom”, kažu iz Udruženja Pravo Ljudski.

Ko je vidio video?! je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenata koji uključuju kreativno promišljanje i kreativan pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i post-produkciju. Program je fokusiran na podučavanje za korištenje mobilnog telefona u stvaranju kreativnog dokumentarnog filma, a učesnici i učesnice učiće kako koristiti mobilne tehnike o odabrati adekvatne mehanizme audiovizuelne komunikacije i interakcije.

Jedan od ciljeva ove filmske škole je okupiti mlade autore i autorice iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, kako bi istražili nove dokumentarne forme. U centru pažnje je refleksivno, kolaborativno filmsko stvaralaštvo, a traže se mlade osobe sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama, koje/i dolaze iz sredina i konteksta koji imaju ograničen pristup neformalnom filmskom obrazovanju. Kao odgovor na krizu vezanu za COVID-19, te zbog podrške naporima naše zajednice da spriječi širenje virusa, KVV#8 odvijaće se na mreži.

Traže se mladi ljude koji:

• imaju između 17 i 23 godine;

• imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini;

• poznaju engleski jezik;

• KVV#8 je otvorena za svakog, međutim, posebno traže učesnike i učesnice koje/i već imaju nekog iskustva u kreativnom procesu.

KVV#8 trajaće od 05. do 14. juna, 2020. godine. Ovo je direktan link do online aplikacije, a za sva pitanja pišite putem e-mail adrese apliciram@pravoljudski.org

(NovaSloboda.ba)