Prekinuta sjednica Skupštine HNK-a, Bošnjaci povukli pitanje vitalnog interesa

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona prekinuta je u četvrtak, jer je Klub hrvatskih poslanika napustio sjednicu nakon što je Klub Bošnjaka povukao pitanje nacionalnog vitalnog interesa tokom rasprave Zakona o izvršenju budžeta.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislava Martinovića, ovaj zakon je usko povezan s rebalansom budžeta HNK-a za 2020. godinu, koji su poslanici trebali danas razmatrati.

“Vrlo je čudno da jedan tehnički propis koji ima samo dva člana, a tiče se provpđenja i rebalansa budžeta  i provođenja ‘korona zakona’, donesenog prošle sedmice, raspravlja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Smatrali smo takav pristup ucjenjivačkim, jer takvo pitanje ne zahtijeva jedna takav status”, ocijenio je Martinović.

Predsjednik Skupštine HNK-a Šerif Špago je pojasnio kako su na početku sjednice poslanici usvojili prijedlog dnevnog reda, u kome su, uz ostalo, bile i izmjene i dopune Zakona o budžetu.

S obzirom da Vlada nije bila pripremila izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta, ona je taj prijedlog zakona utvrdila na pauzi Skupštine. 

“Međutim, imajući u vidu negativna ranija iskustava u donošenju Zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu u decembru prošle godine, Klub Bošnjaka je jednoglasno donio odluku da se o izmjenam i dpunama Zakona o izvršenju budžeta izjašnjava po principu vitalnog nacionalnog interesa”, kazao je Špago.

Takođe je dodao kako se na sjednici Vlade HNK-a ponovo pokušalo dodati osam amandmana na dva člana zakona koji se, kako je rekao, ne odnose na  ta dva člana zakona, nego na neke sasvim druge zakone.

“Možda je i ovo i doprinos Skupštine HNK-a da predsjednik F BiH napokon uputi prijedlog sudija za popunu Ustavnog suda F BiH, kako bi se i ovakve stvari mogle riješiti, jer Ustavni sud u kratkom roku može utvrditi je li ovo vitalni nacionalni interes”, poručio je Špago.

(Fena)