Pretežno oblačno

Jutros je u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje je umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni Drvar 7, Bihać i Ivan Sedlo 8, Jajce, Prijedor i Sanski Most 9, Bugojno, Sarajevo i Tuzla 10, Zvornik 11, Banja Luka i Zenica 12, Doboj i Livno 13, Gradačac i Stolac 14, Grude, Široki Brijeg i Trebinje 16, Neum 17, Mostar 18 stepeni.

Danas prije podne pretežno oblačno vrijeme u istočnim i sjeveroistočnim područjima i u dijelu centralne Bosne. U ostatku zemlje umjereno naoblačenje. U drugoj polovini dana će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima, širom Bosne se očekuju pljuskovi i slaba grmljavina. Poslije podne, slabiji lokalni pljuskovi su mogući na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22, na jugu zemlje do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Relativno nepovoljne biometeorološke prilike, niže temperature, te povremene padavine i dalje će predstavljati problem osjetljivim osobama.

Nakon svježijeg jutra, sa odmicanjem dana će biti malo ugodnije, zbog djelimičnog porasta temperatura, stoga bi se i tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju oblačenju.

Poslijepodnevni pljuskovi mogli bi povremeno remetiti opštu sliku.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U jutarnjim satima upoozravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Posebno izdvajamo dionice u sjeveroistočnoj Bosni.

I za danas su najavljene padavine, pa apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Danas i u naredna dva dana u tunelu Vranduk (Zenica-Nemila) u vremenu od 05 do 00 sati saobraćat će se nesmetano (dvosmjerno), dok će tokom noći (00 do 05 sati) saobraćaj biti potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U toku su radovi na magistralnom putu Cazin-Velika Kladuša (dionica Cazin-Skokovi), zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Velika Kladuša-Bužim-Otoka, Velika Kladuša-Ćoralići-Gata-Kamenica-Bihać i Cazin-Slatina-Mutin-Rajak.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Radovi na redovnom održavanju rasvjete izvode se u tunelu Karaula (M-18 Olovo-Kladanj) zbog čega se radnim danima od 09 do 17:30 sati saobraća usporeno-jednom trakom.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja: Šićki Brod-Srebrenik, Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)