Amir Zukić proglašen nepoželjnim u SAD

Državni sekretar SAD Mike Pompeo objavio je da je bivšeg poslanika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine,  i bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića proglasio nepoželjnim u SAD.

“Danas najavljujem javno imenovanje bivšeg poslanika Amira Zukića zbog njegove umiješanosti u korupciju. U službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivna djela, koja su narušila vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina”, navedeno je u Pompeovoj izjavi.

Imenovanje je provedeno, kako piše u saopštenju, prema Zakonu o odobravanju sredstava za državne, inostrane operacije i povezane programe iz 2020. godine. Nakon što državni sekretar označi službenike stranih vlada kao direktno umiješane u korupciju, takve osobe ne ispunjavaju uslov za ulazak u SAD. Isto vrijedi i za članove njihove uže porodice.

“Ova oznaka ponovo potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. SAD i dalje stoje uz građane Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjel će nastaviti koristiti ove vlasti za promicanje odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i globalno”, poručuje Pompeo.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Kantona  Sarajevo je 2017. godine podiglo optužnicu u predmetu „Bosna“. Prema optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su tokom 2016. godine organizovali grupu, kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su bile spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH.

(Fena)