Bivši radnici Komosa traže isplatu pravosnažnih sudskih presuda

Bivši radnici mostarskog komunalnog preduzeća “Komos”, koje je od 2014. godine u stečaju, okupili su se u petak ispred Gradske vijećnice Mostar, te su zatražili isplatu oko 600.000 maraka po pravosnažnim sudskim presudama.

Bivši radnik Komosa Sead Jašarević kazao je kako ukupan iznos za 49 radnika iznosi preko 600 hiljada konvertibilnih maraka.

Emir Džubur pozvao je stečajnog upravnika da što prije sazove ročište, kako bi se stečajni postupak riješio, dok je Halil Kovačević istakao da je krajnje vrijeme da se završi agonija Komosa, koja traje 20 godina.

“Sve smo pokušavali i pošto nam nije uspjelo uz pomoć sindikata podigli smo tužbu 2013. godine i dobili smo presudu pred Kantonalnim sudom. Želimo da se ispoštuje sudska presuda u stopostotnom iznosu, a politika Gradske uprave nas ne interesuje”, poručio je Kovačević.

Radnike Komosa podržala je i podpredsjednica Naše stranke Irma Baralija, istakavši da se radi o sudskim presudama iz 2016. godine, koje ni četiri godine kasnije nisu ispoštovane.

Ona je podsjetila da bi prema federalnom zakonu, stečajni postupak trebao biti hitan.

“JP Komos je po odluci Opštinskog suda 22. decembra 2014. godine donio odluku da Komos ide u stečaj. Zašto gradonačelnik i Gradska uprava ne reaguju dok šest godina ovo preduzeće stoji u stečaju. Želimo da se uključi tužilaštvo, jer želimo odgovore zašto je uopšte Komos u stečaju”, istakla je Bralija.

Dodala je da su Mostaru hitno potrebni izbori kako bi se, među ostalim, riješilo ne samo pitanje Komosa, nego i druga komunalna pitanja, poput odlagališta Uborak.

(Fena)