Državljanin Srbije lišen slobode zbog krijumčarenja migranata preko rijeke Drine

Pripadnici posebnog tima Granične policije BiH angažovanog na sprečavanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu državne granice, Jedinice granične policije Zvornik, Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo GP BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su angažovani kao ispomoć GP BiH u nadzoru granice, 29. maja, tokom noći, spriječili su krijumčarenje pet ilegalnih migranata iz Republike Srbije u BiH.

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a primijetivši policijske službenike jedna nepoznata osoba osoba udaljila se u pravcu Srbije, dok je druga brzom intervencijom policijskih službenika uhvaćena u rijeci Drini. Radi se o I. P. (1960.), državljaninu Republike Srbije, koji je lišen slobode prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima GP BiH izjavili su da dolaze iz Maroka. U toku je dalji rad na ovom slučaju.

Službenici JGP Velika Kladuša su dan ranije, 28. maja, spriječili  krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla iz BiH u Republiku Hrvatsku. Ilegalni migranti otkriveni su prilikom granične kontrole automobila bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Velike Kladuše.

Vozilom je upravljao bh. državljanin E.B. (1978.), protiv koga će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba.

Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a nad stranim državljanima, koji su izjavili da dolaze iz Sirije, rad će nastaviti pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, saopšteno je iz GPBiH.

(Fena)