Incident na letu od Barbadosa do Podgorice, pomorci pili

U Podgoricu je u petak sletio avion s Barbadosa koji je prevozio 317 pomoraca država regije koji su plovili brodovima sestrinskih kompanija “Royal Caribbean” i “Celebrity Cruises”. Među njima su 143 crnogorska pomorca i 177 albanskih, bosanskohercegovačkih, hrvatskih i srbijanskih pomoraca.

 Državni sekretar u MUP-u i rukovodilac Operativnog štaba za provođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva Dragan Pejanović je potvrdio kako pojedini putnici nisu poštovali pravila letenja, te da je tokom leta bilo upotrebe alkohola i cigareta. O tome je, dodaje, posada obavijestila policiju, s 13 pomoraca je obavljen razgovor nakon koga su crnogorski državljani otišli u karantin, a 177 državljana zemalja regije autobusima je prebačeno do graničnih prelaza s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom.

“Nije bilo fizičkog kontakta po izjavama stjuarta i stjuardese, već samo verbalnog dobacivanja pripitih pomoraca i nepoštovanja pravila pušenja u avionu”, dodao je Pejanović, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Crna Gora je, uz Hrvatsku kao članicu EU, država regije koja je učestvovala u zajedničkom zahtjevu evropskih država prema američkim institucijama da se olakšaju uslovi za iskrcavanje pomoraca s brodova koji su bili usidreni u velikom broju luka širom Sjeverne i Centralne Amerike.

(Fena)