SDA: Tužilaštvo BiH zaduženo samo za progon Bošnjaka, na sceni pokušaj državnog udara

Zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e otvorilo je niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi “Respiratori”, saopšteno je iz SDA.

SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj.  Od samog početka ,selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza, kako se navodi u saopštenju, Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu.

Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju desila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i komandantica Federalnog štaba CZ, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.

Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji.

“To potvrđuje i činjenica da Tužilaštvu nije ni napamet palo da pokrene istragu poljske bolnice u RS-u ili privede premijera RS-a, jednako kao što se već godinama prave slijepi pred mnogim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a”, stoji u saopštenju..

U saooštenju se podsjeća da Tužilaštvo, na čelu sa Gordanom Tadić, nije oduzelo mobitel predsjedniku VSTV-a u aferi “Potkivanje”, niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu; zatim je spriječilo istragu u aferi “Vrbovanje-SOA”, nije nikad procesuiralo Čovićevog savjetnika za aferu “Gepek”, niti ministra pravde BiH za oslobađanje osuđenog ratnog zločina Marka Radića.

Tužilaštvo nikad nije provelo istragu u aferi “Diplome”, u koju su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organizovanom kriminalu, u koji su bili umiješani vlasnici kladionica.

Isto to Tužilaštvo, nakon što je pokrenulo sistemski progon generala Armije RBiH a ukinulo procesuiranje haških predmeta sa A liste, sada je krenulo sa pokušajem sa potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade FBiH.

“Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a sa političke obračune i nasilnu promjenu ustavnopravnog poretka u državi sa nesagledivim posljedicama”, ističe se na kraju sopštenja SDA.

(NovaSloboda.ba)