Splitska policija uhapsila narko grupu, kokain švercovali iz Albanije i BiH

Uskok je u četvrtak donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana, koji se sumnjiče da su od februara do maja iz Albanije i Bosne i Hrcegovine, radi dalje preprodaje, nabavili pet kilograma heroina i kokaina.

Osumjničeni su uhapšeni na splitskom području.

U akciji u kojoj su učestvovali Uskok, Pnuskok i Služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta splitske policije uhapšeni su 45. godišnjak, 57. godišnjak, 43. godišnjak, 51. godišnjak, 44. godišnjak i 36. godišnjak, prenosi Hina.

Pretragom njihovim domova i vozila, na osnovu naloga splitskog Županijskog suda, pronađeno je 1,6 kilograma kokaina, 2,1 kilogram heroina, 10 kilograma smjese za povećanje droge, presa za preovanje droge, vaga, više posebno napravljenih mobitela i SIM kartica,. 

Tokom kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je da je šestorka od 17. februara do 27. maja nabavila po pet kilograma kokaina i pet kilograma heroina. Uskok je precizirao da su drogu namijenjenu daljoj preprodaji nabavljali od nepoznatih osoba iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj iznosi najmanje dva miliona kuna, a kokaina najmanje 3,7 miliona kuna.     

Uhapšene osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, dok će odgovarajuća krivična prijava biti podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

(Fena)