Zapaljena policijska stanica tokom protesta u Minneapolisu

epa08451192 Protesters look at a burning liquor store across the street from the Minneapolis Police Department 3rd Precinct during protests over the arrest of George Floyd, who later died in police custody, in Minneapolis, Minnesota, USA, 28 May 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed black man later died in police custody. EPA-EFE/TANNEN MAURY

Nasilni demonstranti zapalili su u četvrtak naveče policijsku stanicu u Minneapolisu, koju je policija bila prisiljena da napusti kada su se trodnevni protesti proširili na obližnji St. Paul, ali i druge dijelove SAD zbog smrti Georgea Floyda. Ovaj Afroamerikanac s lisicma na rukama snimljen je dok je očajnički preklinjao za vazduh, nakon što je mu je bijeli policajac stajao s nogom na vratu, a kasnije je objavljeno da je preminuo je na putu do bolnice.

Policijski portparol potvrdio je u četvrtak naveče da je osoblje evakuisano iz Treće policijske stanice, mete brojnih protesta, „u interesu njihove sigurnosti“ neposredno nakon 22 sata. Snimci objavljeni na internetu prikazuju demonstrante kako ulaze u zgradu, u kojoj se oglasio protivpožarni alarm nakon što je podmetnuta vatra u njoj.

Demonstranti su se mogli vidjeti kako podmeću požar u Policijskoj upravi Minneapolisa.

U četvrtak naveče je predsjednik Donald Trump kritikovao „potpuno odsustvo čelništva“ u Minneapolisu.

“Upravo sam razgovarao s guvernerom Timom Walzom i poručio mu da je vojska potpuno uz njega. Nakon izbijanja bilo kakvih problema – pljački i pucnjave – mi ćemo preuzeti kontrolu”, napisao je Trump na Twitteru.

Vidljivo umorni i frustrirani gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey u petak ujutro se po prvi put pojavio u javnosti tokom obraćanja u gradskoj vijećnici. Preuzeo je odgovornost za evakuaciju policijske stanice, rekavši da je postalo previše opasno za policajce da ostanu njoj.

On je branio nedovoljni angažman gradskih vlasti u suočavanju s pljačkama – samo je nekolicina pljačkaša uhapšena u prve dvije noći nasilja – i kazao da „mi činimo apsolutno sve što možemo da održimo mir“.

Dodao  je da su pripadnici Nacionalne garde razmješteni na nekoliko lokacija, kako bi pomogli u osujećivanju pljački banaka, prodavnica i apoteka.

Protesti su izbili u utorak, dan nakon Floydove smrti. U snimku koji je objavljen širom zemlje, može se vidjeti Floyd kako preklinje policajca Dereka Chauvina, koji mu je stavio nogu na vrat da mu omogući da dođe do vazduha. Kako je vrijeme prolazilo, Floyd je polako prestao da govori i da se miče. Treća policijska stanica pokriva dio južnog Minneapolisa u kome je Floyd uhapšen.

Guverner Minnesote Tim Walz ranije je aktivirao Nacionalnu gardu na zahtjev gradonačelnika Minneapolisa, ali je ostalo nejasno kada i gdje su gardisti raspoređeni. Nijedan pripadnik garde nije se mogao vidjeti tokom protesta u Minneapolisu ili u St. Paulu. Garda je objavila u tweetu nekoliko minuta nakon požara u policijskoj stanici da je aktivirala više od 500 svojih pripadnika u široj gradskoj regiji, prenosi AP.

(Fena)