Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji umejereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 7, Bugojno, Jajce 10, Sarajevo, Tuzla 11, Gradačac, Livno, Sanski Most, Banja Luka 12, Bihać, Prijedor, Doboj 13, Grude, Trebinje 14, Široki Brijeg 15, Neum 16, Mostar 18 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U Posavini i Krajini uglavnom bez padavina. U Hercegovini i ponegdje na istoku i jugoistoku Bosne je moguća grmljavina.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 20, na jugu do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Usljed nestabilnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice i dekoncentracije.

Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima.

Sa dolaskom noći opšta slika djelimično će se popraviti, stoga bi se i tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale umanjiti.

—–

BIHAMK

Saobraća se uz slabiju frekvenciju vozila

Prema prikupljenim podacima, jutros se na putevima u BIH saobraća uz slabiju frekvenciju vozila i uglavnom dobre uslove za vožnju. Ponegdje na dionicama u kotlinama upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja ili zemlje na kolovoz.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Srbljani-Bosanska Krupa, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima, jutros nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)