Deset zaraženih u Championshipu

U četvrtom krugu testiranja igrača i članova trenerskih stožera u Premier ligi niko nije bio pozitivan na koronavirus, međutim u Championshipu je zabilježeno deset pozitivnih slučajeva.

“U subotu je testirano 1.130 igrača i članova trenerskih stožera, a niti jedan uzorak nije bio pozitivan”, objavili su iz Premier lige, prenosi Hina.

Od početka mjeseca maja izvedeno je 3.882 testova u klubovima elitnog razreda engleskog fudbala, a otkriveno je 12 pozitivnih slučajeva.

Ovom zadnjom objavom vodstva lige otvoren je put za nastavak engleskog prvenstva i to nakon što je britanska vlada u subotu dopustila sportska natjecanja na otvorenom od 1. lipnja.

Za razliku od Premier lige, u Championshipu je ukupno deset osoba iz osam klubova pozitivno na koronavirus, potvrdili su iz Engleske fudbalske lige (EFL).

U četvrtak i petak je testirano 1.058 igrača i osoblja iz 24 engleska drugoligaša, a igrači ili osoblje kluba koji su bili pozitivni moraće samoizolaciju u skladu sa smjernicama EFL-a.

Iz EFL-a nisu identifikovali pojedince niti klubove, a Preston North End je potvrdio kako je njihov napadač Jayden Stockley bio pozitivan premda nije pokazivao nikakve simptome.

Britanska vlada u subotu je objavila kako će održavanje sportskih takmičenja u zemlji biti dozvoljeno od 1. juna bez gledalaca.

“Čekanje je gotovo. Sport uživo u Velikoj Britaniji uskoro će se vratiti u sigurnoj i kontrolisanoj okolini”, izjavio je britanski ministar za digitalne medije, sport i kulturu Oliver Dowden.

Konjske trke prve su koje će se nastaviti i to odmah u ponedeljak u Newcastleu, dok će se utakmice Premier League vratiti 17. juna, a prvo će se igrati dvije zaostale utakmice Manchester City – Arsenal te Aston Villa – Sheffield United.

(Fena)