Sedam kratkih priča iz cijelog svijeta

U ime zakona

U Indiji su potvrđeno 74.000 slučajeva zaraze korona virusom, od čega je 24.000 oporavljeno, uz 2.400 smrtnih slučajeva. To se i ne čini tako mnogo, na 1,3 milijarde stanovnika u ovoj zemlji.

Postavljena su stroga pravila izlaska iz kuće, a velika pažnja je posvećena metropolama Mumbaiju i New Delhiju. Tamo je policija opremljena digitalnim mjeračima temperature – što svakako nije pretjerana mjera, jer se stopa zaraženih među službenicima izvršnh organa povećala.

Ograničeni pogledi

Zapravo, polugoli momci koji voze bicikle bez ruku nisu miljenici zabrinutih protivnika vakcinisanja.

Ali, u vremenima poput ovih, šareni spektar naroda izlazi na ulice i demonstrira zajedno: krajnja ljevica i krajnja desno, protivnici vakcinisanja, zabrinuti građani – mnogi u uvjerenju da je korona samo izum, ili instrument mračnih sila. Kartonska kutija na glavi ovog bicikliste iz Berlina kaže: “Virus” je: arogantno ignorisanje”. Hiljade građana u nekoliko gradova Evrope pokazali su svoje nezadovoljstvo tokom prethodnog  vikenda. Među njima su teoretičari zavjere, čiji apstraktni teze imaju paradoksni efekat: otežavaju rasprave o tome šta je ispravno i šta je potrebno.

Samo zabava

Vrijeme prestanka izolacije, koje tek počinje, nije po intenzizetu baš volji svih. Ali, svi rade nešto drugačije: može se na glavu staviti aluminijski šešir, na njemu napisati šašave rečenice, ili nacrtati znakove i protestvovati. Međutim, oni koji imaju jasne ideje, sreću će potražiti negdje drugo. Dvojica mladića sa slike pronašli je na automobilskoj zabavi u Altenburgu u Thüringenu, u Njemačkoj.

Jedna malo veća livada, 150 automobila, elektro beati sa koncerta ulaze kroz prozor.

“I ovako se može lijepo plesati”, kažu momci. A aluminijumski šeširi?

“Ne, radije draga vrsta zabave. A ako takav aluminijski šešir još svijetli, onda i to dobro dođe”.

Ovako izgleda sljedeći odmor na plaži?

Zauzimanje mjesta na plaži, razastrtim peškirima – to je nekad bio.

Ovo će ljeto u vremenu korone u mnogim turističkim naseljima, izgledati vrlo slično ovom, na Plage du Couchant u La Grande Motte (južna Francuska).

Lokalne vlasti su ovaj koncept nazvali „organizovane plaže“: drveni stubići i zategnuti konopci označavaju prostor na kome će se turisti držati na sigurnoj udaljenosti, jedno od drugog.

Razočarani pingvini

Ponovo nikog!

O duševnom životu afričkih pingvina, koji su se udomaćili u Africi, ne znamo gotovo ništa.

Kako se oni normalno osjećaju? Ko će znati, kada ne govore! U tom pogledu je vrlo teško reći bilo šta o raspoloženju pingvina, koji su se preselili u Japan i žive u zabavnom parku u Jokohami.

Ovaj park je u zadnje vrijeme zatvoren zbog korone.

Zašto niko ne posmatra ove životinje, kako žive, plivaju i rone.

Utiče li to psihu afričkih pingvina? Razočarenje?

Fotografija gotovo da ostavlja takav utisak.

Momci, ni danas nema predstave.

Šta je, tu je!

U susret normalizaciji stanja

Može se, naravno, vjerovati Gospodinu i uz to biti dobar čovjek. Ali, i pastoralni obred mora se izvršavati oprezno, poput pape, koji je ovogodišnju uskršnju ceremoniju obavio solo.

U bazilici Santa Maria u Trastevereu, najstarijoj crkvi u Rimu, dezinfekcijom se već brinu za skorašnju normalizaciju stanja.

Znojenje s razmakom

Nijemci se mogu postepeno vratiti u teretane – poput ovde, na slici, u Dinslakenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Kao i obično, frizeri su počeli voditi računa o vanjskom izgledu građana. Kozmetičari se, s druge strane, osjećaju zapostavljeni: u nekim regijama jedva da još mogu raditi zbog korone.

(news)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)