U Mostaru obilježeno stradanje i progon nesrpskog stanovništva u Prijedoru

Aktivisti Asocijacije mladih SDA Mostar danas su, na trgu Musala, Blagaju i Potocima, na simboličan način obilježili Dan bijelih traka, progon i stradanje 3.176 građana Prijedora i okoline.

“Obilježavajući Dan bijelih traka, prisjećamo se stradanja u Prijedoru 1992. godine. Tu smo da se sjetimo svih žrtava i odavde pošaljemo poruku da se ovakve stvari ne smiju više nikada ponoviti”, rekao je Harun Kurtović, predsjednik Asocijacije mladih SDA Mostar.

Bijele trake dijelile su se građanima s ciljem podizanja svijesti građana o stradanjima u Prijedoru 1992. godine.

Danom bijelih traka obilježavaju se događaji iz 1992. godine, kada su srpske vlasti u Prijedoru preko lokalnog radija izdale naredbu da bošnjačko i hrvatsko stanovništvo u tom gradu na kuće izvjesi bijele plahte, a na ruke stave bijele trake.

U Prijedoru je, prema informacijama udruženja žrtava, ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bila zatočena u koncentracionim logorima u okolini Prijedora.

Prema podacima Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva, od 1991. do 1995. godine, u vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od čega 4.093 Bošnjaka, 898 Srba i 182 Hrvata.

(NovaSloboda.ba)