Vozila s bh. registarskim pločicama mogu na Kosovo

Vozilima s registarskim pločicama Bosne i Hercegovine dopušten je ulazak na Kosovo i u tom pravcu nema reciprociteta između Kosova i BiH, izjavio je u nedelju savjetnik kosovskog ministra vanjskih poslova Bashmir Xhemaj.

Zbog novih mjera kosovske vlade, tpkom jučerašnjeg dana nekoliko bh. vozila vraćeno je s graničnog prelaza Merdara, javila je RTV Kosovo.

Xhemaj je danas izrazio žaljenje zbog jučerašnjih problema, te je najavio kako više neće biti ometanja za kretanje vozila s bosanskohercegovačkim pločicama.

On je podsjetio da između BiH i Kosova postoji vizni režim, te da putnici koju ulaze na Kosovo moraju osigurati vize.

Kosovska vlada u subotu je donijela odluku da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, te da je obavezno da na dokumentima za uvoz piše “Republika Kosovo”. Tokom vikenda, zbog nepoštivanja tih mjera nekoliko šlepera iz Srbije vraćeno je s granice.

“Nova mjera dio je naše namjere da uspostavimo puni reciprocitet prema Srbiji. Na osnovu prve odluke određeno je da će se odraditi procjena prvih mjera, i na osnovu te procjene, nove mjere biće usvojene. To je upravo ono što se juče dogodilo”, prenosi N1 izjavu glasnogovornika kosovske vlade Perparima Kruezija.

(Fena)