Ministar Hadžović zadovoljan završetkom školske godine

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović izrazio je zadovoljstvo završetkom školske godine, koja je prekinuta 13. marta usljed pandemije covida -19, podsjetivši kako je prekinuti nastavni proces uspješno uspostavljen online sistemom i da tako i završava.

“Ministarstvo obrazovanja je zadovoljno završetkom školske godine i načinom kako su se ponašali nastavnici, učenici i roditelji tokom online nastavnoga procesa i mislimo da smo, ipak, perfektno završili ovu školsku godinu, s obzirom na težak početak koji smo imali 13. marta (usljed pandemije koronavirusa) koji nas sve zajedno zatekao i s obzirom da nismo bili spremni na ovakav način održavanja nastave”, ocijenio je ministar Hadžović u izjavi za Fenu.

Mišljenja je kako su sada učenici i nastavnici stekli potrebne vještine i za online nastavu.

“Sada imamo platforme, nastavnike i učenike, koji su edukovani i bez ikakvih problema mogu provoditi online nastavu u svim školama na području kantona”, dodao je.

Kada je riječ o upisu učenika u srednje škole i maturante koji se upisuju na visokoškolsko obrazovanje,  ministar Hadžović je istakao kako oni ni na koji način neće biti oštećeni.

“Svi nastavni procesi su u skladu sa zakonom završeni, pa se učenici mogu nesmetano upisivati u srednje škole, odnosno univerzitete. S druge strane, znanje koje su možda propustili tokom online nastave, uvjeren sam da će biti nadoknađeno”, poručio je resorni ministar u Vladi HNK-a.

Ministar je ranije kazao kako će učenici prilikom obrane maturskog, odnosno završnog rada biti oslobođeni usmenog dijela, a ocjena pismenog djela biće konačna ocjena maturskog završnog rada, te da se ocjena iz ostalih nastavnih predmeta koji su sastavni dio mature izvodi iz zaključnih ocjena koje je učenik postigao tokom školovanja u okviru tih nastavnih predmeta.

(Fena)