Na današnji dan poginuo je legendarni košarkaš Radivoj Žućko Korać

Na današnji dan, 2.juna 1969. godine, u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenice 12 kilometara od Sarajeva, poslije utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcije Bosne i Hercegovine, u 30. godini poginuo je jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša Radivoj Korać- Žućko.

Reprezentacija Jugoslavije, koja se pripremala za Evropsko prvenstvo u Napulju, odmjerila je snage sa selekcijom Bosne i Hercegovine na terenu sarajevskog FIS-a. Utakmicu su sudile Vlado Kaluža i Dragan Hofbauer iz Sarajeva, a završena je pobjedom reprezentacije Jugoslavije rezultatom 131:92.

“Svi igrači su poslije utakmice otišli svojim poslom, a Žućko je zbog umora prespavao u Sarajevu. Pošto smo bili dobri prijatelji, Zaga i ja smo odlučili da malo porazgovaramo s njim i sljedećeg jutra krenemo za Beograd. Kiša nas je pratila na izlasku iz Sarajeva. Žućko je vozio iza nas i ja sam uspio da preteknem nekog bezobraznog vozača, čiji je ‘tristać’ (fiat 1300) sve vrijeme bio na ivici da pređe u suprotnu traku. Kada je Korać htio da ga zaobiđe, on je malo dodao gas i autobus iz suprotnog pravca je našeg legendarnog košarkaša i intelektualca odveo u smrt. Sve se odigravalo na mostu, kočnice na tom autobusu nisu bile u dobrom stanju i Žućko nije imao gdje da skrene. Tugu koju sam osjetio tog 2. juna 1969. godine nikad nisam uspio da potisnem iz duše”, sjeća se tog događaja Ranko Žeravica.

Radivoj Korać Žućko bio je jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša tokom šesdestih godina. Proglašen je sportistom godine u Jugoslaviji 1960. Godine. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio ie dvije srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961. i 1965.), dvije na Svjetskim prvenstvima (1963.,1967.) i Olimpijskim igrama 1968. godine, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963.godine.

Radivoje Korać je prvi sportista, koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)