Stupila na snagu odluka o izborima za Hrvatski sabor, rokovi od srijede

Odluka predsjednika Republike Hrvatske, kojom je izbore za Hrvatski sabor raspisao za nedelju, 5. jula stupila je na snagu u utorak, što znači da svi izborni rokovi počinju teći dan kasnije, s prvim minutama srijede, 3. juna.  

“Odluka o raspisivanju stupa na snagu 2. juna, svi rokovi vezani za izbore počinju 3. juna u ‘nula, nula’ sati, od tada kreću i rokovi za primanje kandidatura”, podsjetio je nedavno predsjednik Državne izborne komisije Đuro Sessa.

S prvim minutama srijede, s mrežne stranice DIK-a moći će se preuzeti obrasci za kandidovanje, prenosi Hina.

Kako bi ih čim brže i tačnije ispunili, DIK je pozvao političke stranke, koalicije i nezavisne liste da koriste program off-line kandidature koji bez naknade, takođe, od 3. juna, mogu preuzeti sa stranice www. izbori. hr.

Pravo predlagati kandidate i liste imaju političke stranke i birači, u tom slučaju govori se o nezavisnim, odnosno listama grupe birača koje da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se takmiče. Političke stranke ne moraju za svoje liste prikupljati potpise.

Potpisi, njih sto, potrebni su i za kandidature poslanika nacionalnih manjina koje imaju pravo predložiti političke stranke, birači i udruženja manjina.

HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju ponajprije na otvorenom, na štandovima, a ako to nije moguće, u zatvorenom prostoru.

Predlagači izbornih lista dužni su voditi računa da im žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi trebaju imati najmanje 40 posto pripadnika oba pola. Ako to ne bude, listu to neće diskvalifikovati, ali njenom predlagaču prijeti kazna od 50 hiljada kuna.

Kandidacione liste moći će se predavati do ponoći, 16. juna, a nakon što ih DIK provjeri i objavi pravovaljane liste, počeće i službeno izborna kampanja.

U Sabor se bira 151 poslanika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, koju čini cijela država.

(Fena)