Švajcarski list: U Srbiji je, pod rukovodstvom Vučića, na sceni istorijski revizionizam

Pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, u Srbiji je na sceni istorijski revizionizam, tvrdi švajcarski list “Tagesancajger” (“Tagesanzeiger”).

Oslanjajući se na istrazivačku platformu Birn, list se bavi kandidaturom osuđenih i osumnjičenih ratnih zločinaca u Parlament Srbije, na predstojećim izborima 21. juna.

Vojislav Šešelj je i u ovom mandatu parlamentarni poslanik, iako po Zakonu ove države ne može biti biran niko ko je pravosnažno osuđen na više od šest mjeseci zatvora. U njegovom slučaju, pravosudni organi i Vlada su “zatvorili jedno oko”. Šešelj je, podsjeća list, u Hagu pravosnažno osužen na deset godina zatvora, ali je pušten, jer je u pritvoru proveo više vremena. Označavajući ga kao najvećeg srpskog nacionalistu, “Tagesancajger” navodi da je izdao više od sto knjiga, izliječio rak, da je sveprisutan u medijima i da se ponovo kandiduje za Parlament.

Dragan Vasiljković,poznatiji kao Kapetan Dragan, je odslužio kaznu za ratne zločine u Hrvatskoj i najavio kandidaturu za Parlament, iako je svojim izjavama izazvao gnjev organizacija za ljudska prava i međunarodne zajednice. Između ostalog, on smatra da odmah treba pustiti na slobodu ubice Zorana Djindjica.

List navodi i kandidaturu generala Bozidara Delića, simpatizera Šešeljeve stranke, za koga postoje čvrsti dokazi o masakru 885 civila u osam sela na Kosovu. Optužba protiv njega, međutim, nije nikada podignuta.

U tekstu se spominju i dvije osobe, koje su prijetile i zastrašivale svjedoke na suđenju srpskim zločincima u Hagu, a koje je Srbija odbila isporučiti međunarodnom sudu. Ne navodeći imena, list zaključuje da će i oni biti kandidati za Parlament.

“ I dok je pravosuđe neaktivno, zločince slave kao heroje. Sa Aleksandrom Vučićem na čelu države, u Srbiji odrasta generacija koja nema pojma o istoriji. Borci za ljudska prava, Evropska unija, a sada i Predstavnički dom SAD, protestuju protiv istorijskog revizionizma“, podvlači autor teksta.

Zlatko Hodžić

(Specijalno iz Švajcarske za portal NovaSloboda.ba)