Srpska lista podržala novu kosovsku vladu radi “zaštite srpskog interesa”

Politička organizacija kosovskih Srba Srpska lista (SL), koja djeluje pod pokroviteljstvom službenog Beograda, saopštila je u srijedu da je podržala novu kosovsku vladu “u cilju zaštite interesa srpskog naroda”.

Kosovski parlament je ranije u srijedu tijesnom većinom za premijera izabrao bivšeg zamjenika predsjednika vlade i vodećeg dužnosnika Demokratske lige Kosova (LDK) Avdulaha Hotija.

Za njega je glasao 61 od 120 poslanika, uključujući deset poslanika SL-a koji će u Hotijevoj vladi imati dva mjesta, podpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu, te ministra za zajednice i povratak.

“U cilju zaštite interesa srpskog naroda, SL je podržao formiranje vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se čim prije ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unaprjeđenja prava i položaja Srba u pokrajini”, saopštio je SL.

Ističe da će “nova vlada ukinuti takse i ‘recipročne’ mjere”, te da se “sukladno koalicionom sporazumu” Hotijeva vlada “obavezuje da će implementirati postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštivati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

U koalicionom sporazumu, čije su dijelove objavili beogradski mediji, ne navodi se obaveza formiranja Srpske zajednice opština (SZO). Upravo je izostanak formiranja SZO-a jedna od ključnih primjedbi Beograda Prištini koju optužuje za nepoštivanje Briselskog sproazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine, postignutog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Bivši premijer Kurti je o obraćanju građanima Kosova najavio da u četvrtak neće predati dužnost Hotiju, koga je je ranije kao premijer smijenio sa dužnosti svog prvog zamjenika, prenosi Hina.

Kurti smatra da je Hotijeva vlada “protivzakonita” i najavljuje da će se brzo vratiti na vlast.

Kurti nije prošao glasanje o povjerenju 25. marta, nakon što se raspala koalicija njegove nacionalističko-ljevičarske stranke VV-a i LDK-a samo dva mjeseca od njenog formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka. Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom covida-19.

LDK je, u međuvremenu, dogovorio novu koaliciju i nominovao Hotija za novog premijera, a predsjednik Hašim Tači ga je predložio parlamentu.

(Fena)