Oblačno s kišom, pljuskovima i olujnim udarima juga

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Kiša pada u većem dijelu zemlje. Bez padavina na sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 7 steepeni, Ivan Sedlo 13, Drvar, Livno i Sarajevo 16, Grude 17, Bihać, Bugojno, Trebinje. Sanski Most i Široki Brijeg 18, Zenica 19, Bijeljina, Jajce, Mostar, Neum i Stolac 20, Gradačac 21, Tuzla 22, Banja Luka i Doboj 23 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Obilne padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira uglavnom između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i preko 100 litara. Najmanje padavina se očekuje na istoku i sjeveroistoku Bosne.

Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h. Poslije podne vjetar će oslabiti.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne, izraženije u Hercegovini i Krajini.

Nestabilno vrijeme, praćeno kišom i južinom, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

Negativni uticaj promjene vremena oslabiće u drugom dijelu dana, stoga će se i opšta slika postepeno popravljati.

—–

BIHAMK

Zbog nestabilnog vremena otežani uslovi za vožnju

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05,30 do 21 sat saobraća se dvosmjerno, dok je od 21 do 05,30 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)