Online zbirka nacionalni spomenika na području opštine Konjic

U okviru repertoara „Konjičkog kulturnog ljeta 2020“, Narodni univerzitet Konjic  priređuje program pod nazivom “ Online zbirka nacionalni spomenika na području opštine Konjic”.

Od petka, 5 juna, facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta i na facebook stranici Zavičajnog muzeja biće, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura, predstavljen Nacionalni spomenik „Šurkovića kula u Odžacima“.

Konačna ideja ovog projekta biće realizovana printanoj formi, kroz izložbu kojom će biti predstaviti svo bogatstvo i raskoš nacionalnih spomenika sa prostora opštine Konjic.

“Šurkovića kulu u Odžacima” je proglašena nacinalnim spomenikom u novembru 2012. godine. Šurkovića (Odžakovića) kula se nalazi na jugoistočnom dijelu opštine Konjic u selu Odžaci, između planine Visočice, Treskavice i Crvnja.

Šurkovića kula u Odžacima je jedna od rijetkih kula u Bosni i Hercegovini, koja je do današnjih dana očuvala visok stepen autentičnosti. Nije poznat tačan period njene izgradnje , ali prema Hamdiji Kreševljakoviću slične kule građene su u periodu između 16. i 17. vijeka. Kula je izgrađena kao dvospratna i završena je četverovodnim krovom.

U osmanskom periodu, turska feudalna gospoda (spahije) gradila je na svojim imanjima posebne kamene dvorce ili kule sa više spratova, u kojima su stanovali i iz njih se po potrebi i branili.

(NovaSloboda.ba)