Plenković: Dajemo snažnu podršku BiH na njenom putu prema EU i NATO-u

Dolazim kao predsjednik hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a, koji kontinuirano i snažno daje podršku BiH na njenom putu prema EU i prema NATO-u snažno jačajući naše odnose i nastojeći rješavati i otvorena pitanja, unaprjeđivati političku i privrednu saradnju i na taj način ćemo nastaviti i u budućnosti, izjavio je u Mostaru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

“Posebno mi je drago i da je Ured za Hrvate izvan Hrvatske u mandatu naše vlade udvostručio sredstva koja su locirana za projekte u BiH, tako da mislim da smo učinili maksimum u periodu koji je iza nas”, kazao je Planković nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dotakao se i položaja Hrvata u BiH, te kazao kako je trajna obaveza i stalna politika Republike Hrvatske da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH, te da on bude i legitimno i adekvatno zastupljen u svim institucijama zemlje.

“Mi ćemo na tom tragu voditi naš dijalog, zalagati se za rješenja koja će biti prihvaćena od svih naroda i svih političkih stranaka. To je, prije svega, pitanje BiH, ali smatramo da određene poteškoće koje postoje treba riješiti na način koji će omogućiti efikasno funkcionisanje BiH. Ako je to tako, onda će i reforme i njen evropski put i odlični odnosi s Hrvatskom kao susjednom zemljom, siguran sam, biti jako dobri”,ocijenio je Plenković.

Poručio je da svi koji iole razumiju kako BiH funkcioniše znaju da je pitanje ravnopravnosti ključno da bi se ostvarili rezultati i da to pokazuju i brojni pregovori i godine koje su iza njih.

Hrvatski premijer u Mostaru se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i prisustvovao svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, koju je Čović organizovao povodom obilježavanja 15 godina rukovođenja tom strankom.

Plenković je kazao kako mu je posebno drago da je njegova današnja posjeta u kontekstu skore 30. godišnjice osnivanja HDZ-a BiH, a i 15. godišnjice od kada je Čović došao na čelo stranke.

Čović je naglasio kako se bh. evroatlantski put, kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH, ne bi odvijao ovakvom dinamikom da nije bilo predsjednika Vlade RH i njegovih saradnika, niti bi BiH predala 2015. godine zahtjev za članstvo u EU .

Obećao je da će se odužiti Plenkoviću za nesebičnu potporu na evropskom putu BiH.

“U ime zahvalnosti za ono što Vlada Republike Hrvatske radi za BiH, pa i Hrvate u BiH, želimo se najpraktičnije odužiti izlaskom na izbore u BiH za Sabor RH podržavajući listu HDZ-a”, poručio je Čović.

(Fena)