Michael Jordan će donirati 100 miliona dolara za borbu protiv rasizma

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan obećao je donirati 100 miliona dolara organizaciama koje se bore za rasnu ravnopravnost i socijalnu pravdu, a u saopštenju za javnost je izjavio da će on i njegova firma Jordan Brand distribuirati novac kroz period od deset godina.

“Moramo udružiti snage sa zajednicom, vladom i građanskim vođama, kako bismo zajedno dugoročno djelovali. Ostalo nam je još mnogo posla kako bismo doista uticali na crnu zajednicu. Prihvatamo našu odgovornost”, izjavio je u sopštenju predsjednik Jordan Branda Craig Williams.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kad se širom SAD i u drugim dijelovima svijeta održavaju protesti, koji su uslijedili nakon ubistva Afroamerikanca Georga Floyda, koji je 25. maja smrtno stradao tokom privođenja, a smrt je nastupila kao posljedica brutalnog policijskog postupanja.

Micheal Jordan je prije dva dana objavio saopštenje, u kome je izjavio da je “duboko potresen, tužan i jednostavno ljut”.

“Vidim i osjećam svačiju bol, bijes i frustraciju. Uz one sam koji prokazuju ukorijenjeni rasizam i nasilje nad obojenim ljudima u ovoj zemlji. Dosta nam je toga”, poručio je Jordan, prenosi Hina.

(Fena)