Na Vlašiću pronađena lokacija sa posmrtnim ostacima više osoba

Na lokalitetu Duboki potok, u opštini  Skender Vakuf / Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac i stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok, na planini Vlašić.

Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine, preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika.

Tokom procesa ekshumacije, biće angažovani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti.

Osim predstavnika Tužilaštva BiH, na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski pripadnici MUP-a RS.

Ekshumacija će se nastaviti u narednom periodu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)