Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Sokolac 11, Ivan Sedlo 13, Livno 15, Grude 16, Bugojno, Sarajevo, Trebinje 17, Banja Luka, Doboj, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla 18, Mostar, Neum, Prijedor 19, Bihać 20, Gradačac 22 stepena.

Danas će u nešoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne, porast naoblačenja u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može usloviti pljuskove i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 23 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom prijepodneva će biti svježije i ugodnije, a sa odmicanjem dana opšta slika će se postepeno kvariti.

Približavanje pogoršanja, uz povremeno jače južno strujanje i sparno vrijeme u poslijepodnevnim satima, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Od reakcija na promjenu vremena moguće su glavobolja, nervoza, reumatski bolovi, problemi sa snom i malaksalost.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Slabija frekvencija vozila i povoljni uslovi za vožnju karakterišu jutros saobraćajnu situaciju u BIH. I pored toga, apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Srbljani-Bosanska Krupa, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima, zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)