Hiljade demonstranata protestovalo u Britaniji, srušen kip trgovca robljem

Hiljade demonstranata protestovalo je u nedelju, drugi dan u Londonu, kao i gradovima širom Velike Britanije, uključujući Bristol, Manchester, Wolverhampton, Nottingham, Glasgow i Edinburgh.

Protesti su uglavnom bili mirni, a snimci iz vazduha pokazuju hiljade demonstranata na ulici ispred američke ambasade u Vauxhallu, u južnom Londonu, prije nego što su krenuli prema Parlamentarnom trgu i Downing Streetu, prenosi BBC.

Tokom protesta, uhapšeno je 12 osoba zbog prekršaja javnog reda i jedna osoba zbog pričinjene štete.

Nadzornik policije Jo Edwards rekao je da su nakon “pretežno mirnog protesta” u glavnom gradu, policijski službenici bili suočeni sa “scenama nasilja i nereda”, koje su “u potpunosti neprihvatljive”.

Oko 20 sati u nedelju navečer na policajce su bacane boce i došlo je do sukoba u blizini parlamenta.

Demonstranti su uzvikivala “nema pravde, nema mira”.

Policijske jedinice su zadržale manju grupu demonstranata u blizini  Westminstera.

Jedan policajac zadobio je ozljedu glave.

Ranije u nedelju, u Bristolu su demonstranti koristili konopce kako bi srušili bronzani kip Edwarda Colstona, istaknutog trgovca robovima iz 17. vijekaa.

Colston je bio član Royal African Company, koja je prevezla oko 80.000 muškaraca, žena i djece iz Afrike u Ameriku, pri čemu su mnogi umrli na tom putu.

Umro je 1721. godine, a svoje bogatstvo stečeno trgovinom robljem,  poklonio je dobrotvornim društvima, dok se njegovo nasljeđe još uvijek može vidjeti na spomenicima i zgradama na ulicama Bristola.

Nakon što je kip srušen, demonstrant je prikazan s koljenom na vratu bronzane figure, što podsjeća na videozapis na kome se vidi  George Floyd, crnac koji je umro dok ga je držao policajac iz Minnesote.

Kip britanskog trgovca robljem iz 17. vijeka srušen je  nakon poziva na uklanjanje ostataka istorijskih podsjećanja na trgovinu robljem.

(Fena)