Zatvaranje programa „Naša staništa“: Prkos prema svim oblicima nepravde

Specijalni online program Pravo Ljudski Film Festivala istražio je svijet, čije je nepravedno uređenje pandemija ogolila u potpunosti.

Pandemija Covid-19, koja je sve kulturne radnike i radnice nagnala da svoje aktivnosti i programe presele online, još uvijek je u zamahu.

„Naša staništa“, otvoreni online program Pravo Ljudski Film Festivala došao je do kraja, a tokom osme sedmice prikazane su dvije retrospektive: radove Anje Dornieden & Juana Davida Gonzáleza Monroya, koji rade pod zajedničkim imenom OJOBOCA, te Laile Pakalniņe, jedne od najpoznatijih latvijskih rediteljica.

U proteklih sedam sedmica, filmove koje su naši saradnici i saradnice velikodušno i sa sviješću o nezamjenjivosti umjetnosti u ova teška i neobična vremena, podijelili sa publikom, pogledalo je ukupno 8216 osoba, a filmovi su putem različitih platformi dosegli 77.277 gledatelja/ica iz 50 zemalja svijeta.

“Pravo Ljudski Film Festival je, uz pomoć 40 međunarodnih reditelja/ica, osmislio online program ‘Naša staništa’ kao oblik otpora. Umjetnost i kultura ne bi trebale pripadati samo eliti, a mi kao festival duboko vjerujemo da film treba biti dostupan publici iz cijelog svijeta. Vjerujemo da film može biti sila kolektivne svijesti, koja će donijeti promjene u svijetu. Gledajući unazad, naš program se pozabavio ekstremno urgentnim pitanjima, od ekološke katastrofe do humanitarne krize. Kada smo pokrenuli ovaj online program, svijet je bio u najvišem stadiju uzbune zbog pandemije Covid-19. Mikroskopski patogen nam je pokazao krhkost čovječanstva. Danas, osam sedmica kasnije, svijet se bori sa usponom fašizma, rasizma i policijske brutalnosti. Sve dok to možemo činiti, nastavit ćemo prkositi svim oblicima nepravde, donoseći film publici Bosne i Hercegovine i svijeta”, kazao je kurator programa Diogo Pereira.

Kuratorica Kumjana Novakova ističe da je festival ušao u posljednju sedmicu programa „sa još većom strašću za učenjem“.

„Posljednjih par sedmica su bile istorijske, i vjerujemo da živimo u trenutku paradigmatičnog istorijskog preokreta. Polako počinjemo učiti… Da bismo razumjeli i shvatili šta nas je to dovelo u ovaj haos, moramo naučiti kako učiti. To ćemo postići tako što ostanemo otvoreni i shvatimo limite našeg neznanja koje smo nametnuli cijeloj planeti – neznanja koje utiče na sve i svakoga. Naše nasilje, naš destruktivni progras i naša otrovna ambicija da osvajamo su ovih dana ogoljeni. Virus ih je razodjenuo, George Floyd zapalio. Hajde da ih spalimo i sahranimo“, zapisala je Kumjana Novakova.

Program „Naša staništa“ nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Zatvaranje festivala održaće se 9. juna u 18 sati, filmom On Rubik’s Road Laile Pakalniņe, na njihovom vimeo kanalu i Facebook stranici.

(NovaSloboda.ba)