Bugarska donirala Domu zdravlja Mostar 25.000 KM za nabavku opreme

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je u utorak u Mostaru ambasadoricu Bugarske u BiH Avgustinu Tzvetkovu, s kojom je potpisao ugovor o dodjeli grant sredstava Domu zdravlja Mostar u iznosu od 25.000 maraka za nabavku medicinske opreme.

Donirani novac biće iskorišten za nabavku maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, istaknuto je tom prilikom.

Bugarska ambasadorica Tzvetkova izjavila je kako Republika Bugarska ima odličnu saradnju s Gradom Mostarom i gradonačelnikom Bešlićem, istakavši kako je tradicija bugarskog naroda pomagati prijateljima.

“Mi podržavamo i europski put Bosne i Hercegovine, i kao što piše na bugarskom grbu: “zajedno smo jači” – poručila je Tzvetkova.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Bugarskoj, ambasadoirica Tzvetkova kazala je da je u toj zemlji registrovano oko 2000 zaraženih, te da je prije pet dana Bugarska otvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Bešlić zahvalio je bugarskoj ambasadorici na pomoći, podsjetivši kako to nije prvi put da Bugarska pruža pomoć Mostaru.

“Zadovoljstvo mi je primiti ambasadoricu Bugarske, ona je dokazani prijatelj Mostara i BiH. Prijatelji iz Bugarske i prije su pomagali i pomažu Mostaru. Oni na najbolji način prepoznaju kada je pravi trenutak da se nekome pomogne”, kazao je mostarski gradonačelnik.

(Fena)