Na mađarsko-srpskoj granici otkriveni tuneli za ilegalni ulazak migranata

Mađarska policija otkrila je tijekom vikenda tunel ispod žičane ograde na mađarsko – srpskoj granici, te je u odvojenim akcijama spriječila ilegalni prelazak više od 300 migranata.

Tunel dužine 24 metra otkriven je u saradnji s vojskom u blizini mađarskog mjesta Morahalom, a vjeruje se da je služio za ilegalni ulazak migranata u Mađarsku radi odlaska u zapadnu Evropu.

Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde otkriven u posljednjih godinu dana u toj regiji, prenosi RTS.

Granična policija uhapsila je 54 osobe, koje su pokušale preskočiti ili prerezati žičanu ogradu na mađarsko-srpskoj granici u vrijeme dok je 258 migranata zatečeno u pograničnoj zoni bez dokumenata.

Među njima najviše ih se izjašnjava kao Sirijci, ali ima i državljana Iraka, Irana, Afganistana i Palestinaca, navodi se.

Mađarska od kraja maja bilježi veliki rast broja migranata, koji pokušavaju ilegalno ući u zemlje EU, a samo prošle sedmice bilo je gotovo 900 pokušaja nelegalnog prelaska.

Mađarski dužnosnici ponavljaju da Mađarska neće ukloniti ogradu na mađarsko-srpskoj granici, već će pojačati odbranu Schengenske zone, kako bi onemogućila migrantima ilegalan ulazak na teritorij EU.

Osim na sjeveru Vojvodine, pokušaji ilegalnog prelaska granice bilježe se i na jugozapadu pokrajine, u hrvatsko – srpskom pograničnim području.

Sredinom maja, u okolini mjesta Šid raspoređena je specijalna i vojna policija radi, kako je navedeno, zaštite mjesnog stanovništva od migranata.

(Fena)