Oduzeta veća količina tekstila u vrijednosti od 35.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u tri odvojene akcije oduzeli su veću količinu raznih proizvoda bez propisane dokumentacije u vrijednosti 35.000 KM.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u saradnji sa službenicima Grupe za obavještavanje, izvršili provjeru prometa roba stranog porijekla u trgovinskom objektu na području RC Tuzla. Tom prilikom, pronašli su 5.958 komada tekstilnih proizvoda (trenerke i sl.) stranog porijekla bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije.

Tokom vršenja redovnih aktivnosti. na GP Karakaj prilikom vršenja detaljnog pregleda autobusa. koji je došao iz pravca Srbije, pronađena je neprijavljena roba roba stranog porijekla, a radilo se o 3.500 komada raspršivača.

Takođe, tokom vršenja provjera prometa akciznih proizvoda, na području RC Tuzla pronađeni akcizni proizvodi, koji nisu bili obilježeni na propisan način.

U aktivnostima na terenu, ovlašteni službenici UIO su koristili specijalizovanu opremu, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda,ba)