Sjeverna Koreja prekida telefonske linije s Južnom Korejom

Sjeverna Koreja saopštila  je u utorak da će prekinuti telefonske linije s Južnom Korejom, kao prvi korak ka isključivanju svih kontakata sa Seoulom, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Već nekoliko dana, Sjeverna Koreja optužuje  Južnu Koreju, prijeteći zatvaranjem međukorejskog ureda za vezu i drugih projekta ako Jug ne zaustavi aktiviste da šalju propagandne letke i druge materijale kojima se kritikuje vodstvo Pjongjanga, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Najviši vladini dužnosnici u Sjevernoj Koreji, uključujući sestru lidera Kim Jong Un-a, Kim Yo Jong i podpredsjednika Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Koreje Kim Yong Chola, odlučili su „da  rad prema Jugu treba temeljito okrenuti kao onaj  protiv neprijatelja “, prenosi KCNA.

Kao prvi korak, utorak u podne, Sjeverna Koreja zatvoriće linije komunikacije u međukorejskom uredu za vezu i vruće linije između dviju vojski i predsjedničkih ureda, navodi se u izvještaju.

U utorak ujutro, sjevernokorejski dužnosnici nisu odgovorili na rutinski dnevni poziv u uredu za vezu, niti na pozive na vojne telefonske linije, izjavila je na brifingu glasnogovornica južnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Rutinski pozivi između Južne i Sjeverne Koreje su osnovno sredstvo komunikacije.

(Fena)