Građani protestovali pred Uborkom, najavljene tužbe i nova blokada odlagališta

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” u srijedu su mirno  protestovali ispred regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara kako bi još jednom skrenuli pažnju na taj ekološki problem i zatražili sanaciju Uborka i pronalaženje nove lokacije za odlagalište.

“Odlučili smo da se okupimo i da kažemo da smo još tu, da stojimo iza naših ciljeva i da nećemo odustati dok se deponija ne izmjesti odavde”, poručio je predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Naglasio je kako to odlagalište ne posjeduje potrebne dokumente za rad i da se umjesto zatvaranja deponije radi na njenom proširenju.

“‘Tijelu 1’ deponije istekla je dozvola u 10. mjesecu prošle godine, a ‘tijelo 2’ deponije nije nikada dobilo dozvolu za rad. Sada imamo nelegalno proširenje, koje se naslanja na tijelo stare deponije (tijelo 1), koje apsolutno nema smisla i logike”, ustvrdio je Hujdur.

Naveo je da su uložili žalbu i nadležnom federalnom inspektoratu, a ukoliko ne budu zadovoljni reakcijom, uslijediće tužbe protiv svih onih koji su odgovorni za nerješavanje ovog pitanja, kao i nova blokada odlagališta.

 “Ukoliko ništa ne uspije, ponovo ćemo blokirati deponiju. Mi nemamo pravo odustati od ovoga radi naše djece i naših porodica. Deponija je ovde 60 godina i sve je kontaminirano u okruženju od par kilometara. Svaki dan se stanje pogoršava, svaki dan je sve više djece koja su oboljela od raznih bolesti i nemamo drugog izbora nego da ovo izguramo do kraja”, poručio je Hujdur. 

Tokom protekle i početkom ove godine, odlagalište na Uborku u više je navrata bilo blokirano, zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponija na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

(Fena)