Predstava „Identitluk“ na festivalima u Jajcu, Splitu i Mostaru

Predstava „Identitluk“, prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedene umjetnosti Mostar učetvovaće na 39. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu.

Održavanje 39. Pozorišnih igara BiH u Jajcu bilo je planirano od 25. juna do 3. jula ove godine. Međutim, zbog situacije prouzrokovane virusom Covid-19 i poštivanja propisanih mjera zaštite, Igre se održavaju u pomjerenom terminu, od 28. avgusta do 3. septembra 2020. godine.

Selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica istakla je da su okolnosti u kojima je radila pri izboru predstava bile veliki izazov.

„Ono što mi je bilo izazovno ove godine kao selektorici je činjenica da mi je bilo onemogućeno uživati u svim izvođenjima teatarski, u njihovoj ljepoti, što teatar razlikuje od svih ostalih medija umjetnosti, jer je to njegova čar, njegov život da se događa ovdje i sada. Dakle, zbog ekranizovanog posredništva, jer smo svi, pa tako i ja, morali prihvatiti okolnosti onakve kakve jesu i donijeti najbolje odluke u takvim okolnostima. Drago mi je da su u ovakvim okolnostima organizatori odlučili da ovaj festival kao najstariji teatarski festival u BiH ne gubi svoj kontinuitet“, istakla je Laco.

Predstava „Identitluk“ selektovana je za program festivala „Mostarska liska 2020“, koji će biti održan od 25. do 30. septembra ove godine. Takođe, selektovana je i za program festivala 30. Marulićevi dani, koji će biti održani u Splitu od 19. do 26. oktobra ove godine.

Predstava “Identitluk” suočava dominantne bosanskohercegovačkeidentitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se direktno referiše na Maaloufov esej „U ime identiteta“. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja podstiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

(NovaSloboda.ba)