Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Pljuskovi su registrovani na zapadu, jugozapadu, dijelu centralne Bosne i sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan Sedlo 12, Bugojno, Drvar i Livno 13, Jajce i Sarajevo 14, Bihać, Sanski Most 15, Zenica 16, Gradačac, Grude, Široki Brijeg i Tuzla 17, Neum 18, Mostar i Stolac 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje će biti pljuskova i grmljavine. Jače grmljavinsko nevrijeme je najizglednije u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne od sredine dana prema poslijepodnevnim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilno i povremeno tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, loše će djelovati na raspoloženje većine stanovništva.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije i nesanice.

Prije podne ugodnije, u drugom dijelu dana, usljed nešto izraženijeg osjećaja sparine, preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

I za danas su meteorolozi najavili kišu u većem dijelu zemlje, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. U jutarnjim satima na dionicama uz riječne tokove skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost, zbog magle. Povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta na petlji Blatuša kod Zenice zbog čega će na ovoj petlji za saobraćaj biti zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša prema Sarajevu.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00.30 sati. vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave. vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf). saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce). zbog sanacionih radova. svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Izdvajamo i ostale dionice. gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Srbljani-Bosanska Krupa, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Prijedor-Kozarac, Gradačac-Ormanica, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)