PS BiH: Nije podržana inicijativa za smjenu ministra Staše Košarca

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Od prisutnih 39 poslanika, „za“ njegovu smjenu glasalo je 13 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano.

Inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića dobila je opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, tako da će biti upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Za Ilićevu smjenu glasalo je 16 poslanika, 14 ih bilo protiv, a devet suzdržano.

Predstavnički dom jel naimel razmatrao zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarcal te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar  Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja, zloupotrijebio je svoj položaj i funkciju ministra za nesmetano kretanje u vrijeme policijskog sata.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.

(Fena)