Svjetska banka prognozira pad globalne ekonomije od 5,2 posto

Globalna ekonomija je na putu da se smanji 5,2 posto ove godine u vrijeme pandemije Covida-19, najveće recesije od Drugog svjetskog rata, saopštila je Svjetska banka u izvještaju Global Economic Prospects.

Očekuje se da će se ekonomska aktivnost u naprednim ekonomijama smanjiti za sedam posto u 2020. godini, jer su domaća ponuda i potražnja i finansije ozbiljno narušeni.

Prognozira se smanjenje američke ekonomije od 6,1 posto ove godine, a eurozona će imati smanjenje od 9,1 posto, prenijela je Xinhua.

A očekuje se da će se ekonomija u zemljama u razvoju smanjiti za 2,5 posto ove godine što je prvo smanjenje u ovoj grupi zemalja u posljednjih 60 godina, navodi se u izvještaju. Ekonomske aktivnosti u Latinskoj Americi i Karibima, posebno, mogle bi se 2020. godine smanjiti za 7,2 posto.

Predviđa se da će rast u istočnoj Aziji i Pacifiku pasti na 0,5 posto u 2020. godini, što je jedina regija koja bi ove godine mogla imati rast, navodi se u izvještaju. Očekuje se da će kineska ekonomija ove godine porasti za jedan posto.

Predviđanja za globalnu ekonomiju su “izrazito neizvjesna i negativni rizici prevladavaju”, što uključuje nastavak  pandemije, finansijski haos i povlačenja iz globalne trgovine i lanaca snabdijevanja, navodi se u izvještaju.

(Fena)